Pastva pro očí a balzám pro tělo

Oběd bychom si ve dnech, kdy nemáme povinnosti, měli připravit tak nějak „na míru’’ ze surovin, které máme rádi a které nám udělají dobře. Nemusí to být nic složitého, ale kvalitu surovin rozhodně nejde ošidit. Jen z kvalitních surovin se připraví chutný pokrm. S kořením je potřeba zacházet opatrně, abychom ocenili všechny chutě, které jídlo nabízí.
Některé tipy na oběd GirlTime jsou tak snadné, že je zvládne úplně každý

trs rajčat

Zapečená rajčata
Co potřebujeme:
8 dobře zralých rajčat
2 stroužky česneku
1 lžíci medu, balzámového octa, olivového oleje
Sůl, pepř a zelená petrželka
Rajčata rozpůlíme a řeznou plochou položíme na pečící plech. Na každou půlku položíme plátek česneku, pokapeme medem, octem a olejem a dle potřeby osolíme a opepříme. Pečeme pozvolna v troubě na 150 °C asi hodinu, až začnou rajčata chytat mírně hnědý odstín. Před podáváním bohatě zasypeme jemně nakrájenou petrželkou. Přikusovat můžeme pečivo nebo suchou topinku z veky a můžeme si namáčet jednotlivé kousky do výborné šťávy, která se udělala na dně plechu.
Bulgurový salát
Pro 2-4 lidi si připravíme:
200 g bulgurové pšenice
200 ml vařící vody
šťáva ze 3 citronů
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
4 zralá rajčata bez semínek

ledový salát
3 hrsti zelené petrželky a 1 hrst čerstvých mátových lístků
Bulgur v míse přelijeme vroucí vodou a dáme alespoň na půl hodiny uležet, aby změkl. Měkký a nabobtnalý bulgur zbavíme přebytečné vody a důkladně vymačkáme zbytek vody. Do misky k němu dáme citronovou šťávu a olej. Osolíme, opeříme a přidáme na kostky pokrájená rajčata, jemně nakrájenou petržel a natrhané lístky máty.
Ledový salát se zálivkou s plísňovým sýrem
Pro dva lidi potřebujeme:
1 pevnou hlávku ledového salátu
30 dkg plísňového sýra
2 jarní cibulky
2 lžíce červeného vinného octa
6 lžic zakysané smetany
4 lžíce olivového oleje
Umytý a osušený salát rozkrojíme na šestiny. Položíme je na talíř a polijeme zálivkou, připravenou smícháním rozdrobeného sýra s pokrájenou cibulkou a zbylými ingrediencemi.